Novair / Bra att veta / Barn och graviditet

Barn och graviditet

Graviditet

Beroende på var i graviditeten du befinner dig kan du behöva ha ett läkarintyg med dig på resan. Följande regler gäller när du reser med Novair.

Vecka 0-28
Det finns inga särskilda begränsningar. Observera att även hemresan behöver vara i denna period.

Vecka 29-36
Flygbolaget Novair kräver att du har med dig ett läkarintyg för alla flygningar efter 28:e graviditetsveckan. Vid resetillfället får inte läkarintyget vara äldre än 2 veckor. För flygresor som är 6 timmar eller mer får du flyga till och med den 34:e graviditetsveckan. Till och med den 36:e graviditetsveckan går det bra att resa på flygningar inom EU.

Vecka 37-40
På grund av säkerhetsskäl kan du inte flyga med Novair.

Tvillingar eller fler
Om du väntar tvillingar behöver din hemresa vara senast under vecka 32.

Observera att ovan är Novairs egna regler. Om du inte har något läkarintyg kan du riskera att bli nekad ombordstigning.
Utöver detta har varje enskilt land sina egna regler. Du bör därför söka information hos landets ambassad samt hos ditt försäkringsbolag om vad som gäller för din semesterresa. Läs gärna mer om att resa under graviditeten på Vårdguiden 1177.

Spädbarn 0-2 år

Resa med nyfött barn
Här gäller det att allmänhälsan är god både hos mor och barn. Barnet måste vara minst sju dagar gammalt och helt friskt.

Placering under resan
Det är tillåtet med två spädbarn per vuxen, dock måste då ett av barnen sitta i ett babyskydd som kräver ett extra säte. Spädbarn ska sitta i vuxen persons knä under flygturen. För barnets säkerhet får du låna ett speciellt säkerhetsbälte av kabinpersonalen som fästes i ditt eget säkerhetsbälte under start och landning. En speciell babyflytväst kommer också att delas ut.

Vagga och babyskydd
På vissa platser och flygplanstyper finns det möjlighet att använda en hängvagga som placeras på väggen framför er. För bokning och information om babyvagga, Boka här. Barnet ska väga högst 10 kg och får inte vara över 70 cm lång. Babyskydd kan medtas, men den måste då vara placerad i ett eget säte som bokas som ordinarie flygstol hos din researrangör. Det är inte tillåtet för den vuxne passageraren att ha ett babyskydd i knät. Kravet för att få ta med en bilbarnstol är att den ska vara CE-märkt samt att den ska kunna placeras framåtvänd i flygplansstolen.

Uppvärmning av mat
Vår kabinpersonal hjälper gärna till med att värma barnmatsburkar, vällingflaskor och dylikt. Vissa researrangörer erbjuden även ordinarie barnmat till barn 0-2 år, kontakta din researrangör.

Bagage
För information om vilka regler som gäller för bagage när man reser med spädbarn – se här.

Barn som reser själva

Barn som reser ensamma utan vuxens sällskap får vara som yngst 5 år, och kan få assistans till och med 11 år.  Markpersonal tar hand om barnen tills de är ombord på flyget, där kabinpersonalen tar över. Vår kabinpersonal ser naturligtvis till att barnen tas om hand på bästa sätt.

Begäran om assistans för ensamåkande barn gör du via din researrangör.