Novair / Om Novair / Karriär / En dag på jobbet med Ari

Medarbetarporträtt

En dag på jobbet med Ari

Ari Abdullah har jobbat som Cabin Crew i nio år, varav åtta på Novair. Innan han började som Cabin Crew arbetade han på flygplatsens ground handling där han hade hand om lastning och lossning av flygplan. Det var där hans intresse för flyg började då han träffade både förväntansfulla resenärer och flygbesättningar som såg ut att ha väldigt roligt på jobbet.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut som Cabin Crew på Novair?

– En arbetsdag hos oss börjar med att vi träffas på crewrummet drygt en timme innan avgång. Vi har en briefing där vi går igenom allting inför avgången gällande säkerhet och service. Vi väljer även vilka positioner vi går under dagen.

När vi sedan går ut till flygplanet har vi en checklista som ska prickas av. Det innebär bland annat att vi undersöker nödutrustning och att vi har med oss allt vi behöver när det kommer till catering. Därefter tar vi emot våra passagerare. När alla stigit ombord stänger vi dörrarna och blir pushade bort från gaten. Vi utför en safety demo och därefter en check av kabinen för att se att allt är säkert inför avgång.

Väl uppe i luften delar vi ut listor för förhandsbeställning av taxfree-varor till hemresan. Därefter delar vi ut mat och dryck samt går med serveringsvagnen och taxfree-vagnen.

30 minuter innan landning tänds skylten med säkerhetsbältet och vi samlar in förbeställningslistorna som vi delade ut tidigare. Vi börjar förbereda kabinen och köken inför landning. När det är 15 minuter kvar till landning kollar vi kabinen igen för att se till att allt är säkert. När passagerarna har klivit av går vi igenom kabinen och kollar efter kvarglömt bagage och andra föremål. Vid flygningar på vintern kliver personalen av och en ny besättning tar över för hemflygning. Under sommarperioden flyger samma besättning hem igen.  

Vad skulle du säga till någon som funderar på att söka jobb som Cabin Crew?

– Om du tycker om att jobba med människor i team och att ge god service samt är intresserad av flygsäkerhet och vill upptäcka nya länder och destinationer så kan du vara rätt person för jobbet!

Vilka egenskaper är bra att ha när man jobbar som Cabin Crew?

– Säkerhetstänk och säkerhetsrutiner är centrala innan, under och efter flygningar, varför det är viktigt att man är noggrann som person. Jag tycker också att man måste kunna hantera stressiga och pressade situationer samt oroliga resenärer. Att vara flexibel och serviceminded är också viktigt.

Vilken destination är din favorit?

– Just nu är det Las Palmas. Det innebär att vi får ett längre stopp, vi flyger vanligtvis ner en måndag och hem igen på torsdag.

Har du någon extra minnesvärd flygning?

– Jag har faktiskt haft en hel del flygningar där jag skrattat så mycket att jag tappat andan! Men de mest minnesvärda flygningarna är ändå de gånger vi till exempel har haft ett sjukdomsfall eller en liknande oförutsedd händelse ombord och besättningen verkligen visat prov på professionalitet och samarbete. Då känner jag mig stolt över att få ingå i ett sådant fantastisk team!

Tre snabba frågor

Det bästa med att jobba som cabin crew?

– Att ingen dag är den andra lik!

Vad är det bästa med att jobba på Novair?

– Mina arbetskollegor.

Något särskilt som definierar Novair?

– Sammanhållning och gemenskap.