Novair / Bra att veta / Efter resan / Kvarglömt ombord och skadat eller förlorat bagage

Kvarglömt ombord och skadat eller förlorat bagage

Kvarglömt ombord

Om vi finner kvarglömda artiklar ombord ser vi alltid till att ta hem dem till våra avreseflygplatser. Där lämnar vi sedan in den kvarglömda artikeln på respektive flygplats hittegodsavdelning.

Det är alltså hittegodsavdelning på din avreseflygplats du vänder dig till om du glömt något ombord:

Stockholm-Arlanda
Bagport hittegods, plan 1 terminal 5.
Förfrågan görs via www.bagport.se , välj hittegods/förlorat bagage. 

Göteborg-Landvetter
Sökning av förlorat gods kan göras via www.missingx.com, välj Göteborg Landvetter Airport. Vanligtvis registreras upphittat gods inom 24 timmar. 

Kastrup – Köpenhamn

Sökning av förlorat gods kan göras via Politiets hittegods kontor på tlf: 0045 3874 8822

Skadat och förlorat bagage

Om det bagage som du checkat in är skadat eller förlorat, när det anländer till ankomstflygplatsen ska du omedelbart – innan du går igenom tullen – kontakta Novairs marktjänstbolag som sköter bagagehanteringen efter landningen och fylla i en PIR-rapport (Property Irregularity Report) . Senast 7 dagar efter skadan har skett måste anmälan till Bagsupport ske.

Eftersom vissa flygplatser har mer än ett marktjänstbolag, är det viktigt att det riktas till rätt bolag, tx SAS Ground Handling på Arlanda.

Om du har hämtat ditt bagage och lämnat ankomsthallen utan att ha anmält skadan och utan att ha fyllt i en PIR-rapport (Property Irregularity Report), anses bagaget ha lämnats ut i fullgott skick.

Vänligen notera att flygbolagens ersättning för skadat eller förlorat bagage är begränsat till max SDR 1000. Har du en reseförsäkring/hemförsäkring gäller den oftast även skadat och förlorat bagage. Undersök detta med ditt eget försäkringsbolag.

Ersättningsbeloppet avgörs med avdrag för ålder och eventuellt saknade kvitton. Utan kvitto moträknas 50% av köpsumman

Har du frågor om försenat bagage eller övriga frågor om förlust eller skada på ditt bagage så kontaktar du oss på bagage@novair.se

Du ansvarar själv för att ditt bagage är lämpligt för flygtransport .

Novair ersätter inte skador som beror på fel och brister hos själva bagaget eller skador som orsakats av att bagaget överpackats. Novair ersätter inte kosmetiska eller ytliga skador till följd av slitage under transporten – till exempel mindre repor, revor, bucklor, fläckar/smuts, skador på hjul, handtag, stödfötter, utdragbara handtag/remmar, hänglås och dragtappar till blixtlås samt skador i samband med att lås brutits upp . Av säkerhetsskäl kan ditt bagage undersökas utan att du är närvarande eller lämnat ditt medgivande – om så krävs genom att låsen bryts upp.

Novair ersätter inte någon form av skada på bagage eller föremål som inte får medtas på flygresan eller som inte får förvaras i det incheckade bagaget. Skador på värdefulla, viktiga eller ömtåliga föremål, till exempel flaskor, kameror, smycken, elektroniska föremål, värdepapper eller andra värdeföremål, ersätts följaktligen inte.

Speciellt ömtåligt bagage, som till exempel sportutrustning, cyklar, barn- och sittvagnar, som inte är förpackade i ( Airshells – endast i Köpenhamn) eller motsvarande skydd (vadderat emballage som är godkänt för flygtransport) medtas på eget ansvar.


Kompensation för försenat bagage
Om bagaget försenats med mer än åtta timmar på resmålet erbjuder Novair en kompensation på 100 EUR per väska som ibland kan utbetalas av din researrangör på resmålet . Kompensationen gäller inte specialbagage.

Beloppet är ett engångsbelopp som ska täcka det allra nödvändigaste som hygienartiklar, kläder med mera. För ett mer omfattande skydd hänvisar vi till din egen bagageförsäkring.

Vid skadat specialbaggage hitta ersättningsformulär här(öppnas i en ny flik)

Om det ”specialbagage” som du checkat in – till exempel barn- och sittvagnar, rullstolar och sportutrustning – försenats med mer än åtta timmar på resmålet erbjuder sig Novair att stå för dina dokumenterade utgifter för hyra av motsvarande utrustning tills ”specialbagaget” ankommit.

Vid skadat specialbaggage hitta ersättningsformulär Här

Novair betalar ingen ersättning för försenat bagage i samband med hemresan.

Här hittar du information om våra bagageregler ombord på Novair.