När du reser med Novair ska det kännas som att semestern börjar redan ombord på flyget – kanske med en varm trerättersmåltid direkt till din plats? Det handlar om helhetsupplevelsen, där allt från smak till utseende, funktionalitet, hållbarhet och påverkan på miljön är viktigt. Vår meny är vald av och för Novairs passagerare, och vi är stolta över våra höga kundbetyg.
Observera! På grund av rådande situation serverar vi för närvarande inte bröd till maten. Detta för att minimera risken för smitta.
Måltiderna bokas redan hemifrån, enkelt och bekvämt, och vårt menyutbud innehåller flera alternativ. Utöver standardmåltiden, Standard Meal, kan du välja vegetariskt eller annan specialkost, och på vissa flygningar ett Superior Meal. Alla menyer består av liten förrätt, huvudrätt och efterrätt. Som avrundning ingår kaffe eller te – så nära man kan komma en restaurang på 10 000 meters höjd!
Vår ambition är att trots hög höjd skapa ett alternativ till en inplastad smörgås på stressiga flygplatser. En positiv matupplevelse är en välkomponerad måltid i lugn och ro, gärna i gott sällskap.
Du bokar mat på flyget genom din researrangör, antingen direkt när du bokar din resa, eller genom att kontakta dem i efterhand för att lägga till måltider på ditt flyg.
Om något är oklart, eller om du behöver hjälp, tveka inte att kontakta Novair Kundtjänst.
Här presenteras de menyer som finns att välja mellan ombord på Novair. Observera att dessa menyer endast är exempel på vad som kan serveras ombord.
Standard Meal är vår standardmeny och den mest populära att beställa. Menyerna ser olika ut beroende på utresa och hemresa, och är noga komponerade för att passa våra resenärer.
Förrätt
Nordic salmon (sallad baserad på lax och hälsosamt havreris) , kex och mjukost.
Varmrätt
Örtkryddad färsbiff med sellericréme samt citronrisotto.
Efterrätt
Delikata mini-macarons med kaffe eller te (påtår ingår givetvis).
Förrätt
Medelhavssallad. Kex och mjukost.
Varmrätt
Angusbiff med chilibearnaise och tärnad potatis.
Efterrätt
En gudomlig citron tartlette. En kopp kaffe eller te (påtår ingår givetvis).
Superior Meal är en lite lyxigare variant som serveras på en stor bricka. Observera att Superior Meal endast går att beställa på utvalda vinter flygningar.
Förrätt
”Surf and Turf”: Citron- och pepparmarinerad lax och rostbiff med picklad rödlök, potatissallad och soltorkade tomater.
Varmrätt Superior Meal Fish
Lax i hollandaisesås med pommes duchesse ackompanjerad med sockerbönor och minimorötter.
Varmrätt Superior Meal Meat
Grillad biff med potatisgratäng och rödvinssås ackompanjerad av soltorkade tomater och grönsaksmix.
Tillbehör
Herrgårdsost och Blue Cheese med quincemarmelad.
Efterrätt
Chocolate truffon.
Mat ska vara roligt, och det är något vi har tänkt lite extra på när de gäller menyn för våra små passagerare. För de yngre (2-11 år) finns en alldeles egen komponerad meny med barnsligt goda favoriter. Kabinpersonalen serverar alltid barnen först, så att de vuxna ska kunna hjälpa till utan att deras egen mat svalnar. Kabinpersonalen ser dessutom till att värma medhavd barnmat till de allra minsta. För att göra flygupplevelsen lite extra speciell finns menyn Surprise Meal där det ingår en rolig leksak som överraskning.
En favorit med lasagnette och apelsinjuice, smör, kex och mjukost. Minimuffins med smarties att avrunda måltiden med.
Köttbullar i gräddsås med potatismos, broccoli och minimorötter. Choco chip cookie till efterrätt.
För de allra yngsta finns det också möjlighet att beställa mat. Maten som serveras består av samma meny som serveras till barn 2-11 år.
Självklart kan du även välja vegetariska och veganska alternativ ombord på Novair, som precis som våra övriga menyer består av förrätt, huvudrätt och efterrätt. Vill du boka en vegetarisk meny till din resa med Novair så görs detta via din resebyrå i samband med att resan bokas eller senast 3 dagar före aktuell avgång.
När du beställer en vegetarisk eller vegansk måltid ingår alltid en förrätt och efterrätt, samt en varm huvudrätt enligt nedan (notera att menyerna nedan är exempel menyer):
Utresa
Gulcurry med risnudlar
Hemresa
Ratatouille med rotfrukter och vegetarisk biff
Alla vi har vi olika behov när det handlar om våra måltider. På Novair gör vi vårt bästa för att tillgodose alla önskemål, och erbjuder därför följande specialkoster.
Specialmenyn beställs och betalas hos din researrangör i samband med att resan bokas eller senast 3 dagar före aktuell avgång. För meny för specialmat, vänligen kontakta vår kundservice. Om du som allergiker lider av svår allergi eller av flera olika allergier, rekommenderar vi att du tar med dig egen mat ombord. Om du behöver ha med egen mat för förtäring ombord vill vi att du meddelar vår kundservice, så att vi i vår tur kan meddela besättningen.
När du beställer mat från vår specialmeny serveras du alltid en förrätt och en efterrätt, samt en varm huvudrätt enligt nedan (notera att menyerna nedan är exempel menyer):
Utresa
Gul curry med risnudlar
Hemresa
Ratatouille med rotfrukter och vegetarisk biff
Utresa
Gul Curry med risnudlar
Hemresa
Grön thaicurry med ris
Utresa
Ratatouille, innehåller kyckling.
Hemresa
Grön thaicurry med ris
Utresa
Ratatouille, innehåller kyckling.
Hemresa
Grön thaicurry med ris
Utresa
Gulcurry med risnudlar
Hemresa
Ratatouille med rotfrukter och vegetarisk biff
Låt smakerna komma till liv lite extra genom att kombinera rätten med välsmakande dryck. På Novair serveras, förutom vatten, läsk och andra alkoholfria drycker, både rött och vitt vin samt rosé. Vinerna är speciellt utvalda för att serveras på hög höjd, för att minimera effekten på det kända smaktappet på 20 %. Vad sägs om ett glas chardonnay från Australien eller ett glas rött Pinot Noir från Nya Zeeland? En nyhet är det lätta rosévinet Pinotage Rose från Sydafrika, som fått stor uppskattning.
Med Novair får man alltid något gott efter maten. Det kan vara allt från en läcker mousse till en delikat bakelse. En av våra mest uppskattade efterrätter är vår citrontartlette, där passagerarna till och med ringer in för att fråga efter receptet!
En extra guldkant är en liten chokladbit från franska Valrhona, en av de mest kända chokladproducenterna i världen.
Ombord finns ett brett utbud av snacks och drycker.
Visste du att?
Du behöver inte beställa till hela sällskapet
Nu kan du som flyger med Novair välja att beställa mat endast på utresan eller hemresan. Du behöver dessutom inte beställa mat till hela sällskapet utan bara till de som vill!
Maten förbereds lokalt på våra flygplatser
Måltider av god kvalitet måste vara fräscha och kännas hemlagade, därför prepareras måltiderna antingen samma dag som din flygning, eller eftermiddag/kväll dagen innan flygning. En viktig aspekt i vårt hållbarhetsarbete är att detta görs lokalt på våra flygplatser.
Vi är med och utformar menyerna…
Vi arbetar med tre leverantörer när det gäller våra matprodukter. Alla är utvalda med omsorg, där kvalitet och miljöhänsyn är de viktigaste urvalskriterierna. Vi utformar våra menyer tillsammans med huvudleverantören Dafgårds kockar. Novairs cateringchef Paul de Susini testar alla olika rätter och gör ett urval innan en referensgrupp sedan får betygsätta och välja ut favoriterna.
.. som är valda av och för våra passagerare
Visste du att man tappar ca 20 % av smakupplevelsen i luften? Därför testflyger vi alla rätter där våra passagerare ombord får vara med och ge sina omdömen om måltiden som serveras.
Om våra miljövänliga matboxar?
Anpassade matboxar för ett mindre avtryck i miljön
Vi är stolta över våra matboxar. De produceras i Sverige av kartong från svenska skogar, och tillsammans med leverantören har vi anpassat boxarna för att passa just oss. De är enkla att använda på flyget och tar inte för mycket plats vid bordet, men det kanske bästa är att de väger så lite. Vi vill nämligen inte bara att maten ska serveras på ett trevligt sätt – den ska även vara bränsleeffektiv. Våra lätta matboxar sparar in ca 14 kg koldioxid per flygning, och ca 15 ton koldioxid per år, vilket ger ett mindre avtryck i miljön. Vi samlar dessutom in alla matboxar efter flygning och skickar dem till förbränning, så att inget slängs fel eller skräpar ner.
Just nu arbetar vi på att få bort merparten av plasten ur vår verksamhet ombord.
Medhavd mat
Tänk på att det inte tillåtet att ta med egen mat ombord, detta för att vi då inte kan garantera säkerhet och komfort för allergiker. Undantaget från detta är medhavd mat till spädbarn under 2 år.