Novair / Om Novair / Kundservice

Kundservice

Har du några frågor som rör flygresan med Novair?

Här har vi samlat vanliga frågor som rör allt från bagageregler till hur du kan förbeställa mat ombord. 

Mat ombord

Hur bokar jag mat på flyget?

Du bokar måltiderna redan hemifrån och kan beställa fram till 3 dagar innan avresa. Kontakta din researrangör för att boka mat ombord.

Menyn är omsorgsfullt komponerad och består av förrätt och varmrätt.  Som avrundning har vi en efterrätt eller chokladbit till vårt kaffe och te.

Vi erbjuder följande specialkoster eller dieter:

 • Diabetes
 • Fläskfri måltid
 • Glutenfri
 • Laktos- och mjölkproteinfri
 • Vegan
 • Vegetarisk

Vill du läsa om olika menyerna kan du göra det här.

Vilka menyer kan jag välja?

Du bokar måltiderna redan hemifrån och kan beställa fram till 3 dagar innan avresa. Kontakta din researrangör för att boka mat ombord.

Menyn är omsorgsfullt komponerad och består av förrätt och varmrätt. Varmt bröd serveras till alla våra måltider. Som avrundning har vi en efterrätt eller chokladbit till vårt kaffe och te.

Vi erbjuder följande specialkoster eller dieter:

 • Diabetes
 • Fläskfri måltid
 • Glutenfri
 • Laktos- och mjölkproteinfri
 • Vegan
 • Vegetarisk

Vill du läsa om olika menyerna kan du göra det här.

Får jag ta med mig egen mat ombord?

Lider du av svår allergi eller av flera olika allergier rekommenderar vi att du tar med dig egen mat ombord. Har du egen mat vill vi att du kontaktar oss före resan.

Är du allergisk och har behov av att ta med egen mat ombord vill vi att du kontaktar oss på telefon 08-42002560 före resan.

Jag har allergi

Specialkost & mat  ombord bokas genom din researrangör. Du kan du läsa mer om vad vi erbjuder ombord här.

Hur bokar jag uppvaktningspaket?

För att boka uppvaktningspaket behöver du ha tillgång till bokningsnumret på resan. Uppvaktningspaket kan du boka 7 dagar före avresan.

Här kan du läsa om våra olika uppvaktningspaket.

Taxfree

Hur förbokar jag Taxfree?

Vi på Novair samarbetar med Airshoppen.com. Här hittar du ett stort sortiment av varor till mycket bra och konkurrenskraftiga priser. För att ta del av hela det omfattande utbudet rekommenderar vi att du förbeställer dina varor.

På resor inom EU är det inte möjligt att köpa alkohol eller tobak ombord, däremot går det bra att förbeställa alkohol (ej tobak).

Läs mer om taxfree här.

Jag har inte fått min taxfree-katalog?

Tax Free katalog skickas normalt ut i god tid innan din resa. Du kan även se hela utbudet på Airshoppens webbkatalog.

Förboka sittplats & speciella behov

Hur förbokar jag sittplats?

När du flyger med Novair kan du bestämma själv var du vill sitta i planet. Observera att du måste boka sittplats på både ut- och hemresa. Du förbokar din sittplats enklast här.

Har du inte förbokat sittplats sker platsfördelningen automatiskt ca 4 dagar före avresa.

Här kan du läsa mer om hur du förbokar sittplats.

Speciella behov

Bagage

Hur mycket bagage får jag ta med?

För att få checka in en resväska på flygplatsen måste du köpa till bagage. Välj själv vad som passar dig och betala bara för så många väskor du vill checka in. Handbagage ingår alltid.

 • Incheckat bagage får max väga 20 kg + 5kg handbagage
 • Handbagaget får max väga 5 kg med maxmått: 55 x 40 x 23 cm

Hur checkar jag in?

På de flesta skandinaviska flygplatser finns incheckningsautomater där check in och utskrift av bagagetaggar är tillgängligt. Check-in automaterna är vanligen öppna från 22 timmar innan avgång, under förutsättningen att flygplatsens Bagage Drop, platsen där du lämnar ditt bagage, är öppen.

Automaterna är skyltade med Check In Self Service samt Novairs logga. För att kunna använda automaten anger du ditt bokningsnummer utan bindestrecken. Automaten skriver ut både boardingkort och bagagetaggar. Du märker själv ditt bagage med bagagetaggarna och lämnar dem vid bagageinlämningen som är skyltat med Bagage-Drop och Novair. Pass/ID/visum visas i samband med bagageinlämningen och innan du går till angiven utgång.

Hur checkar jag in online?

När du flyger med Novair från Skandinavien och har förbokat sittplatser ombord kan du också checka in online 2-7 dagar innan avresa. Då checkar du enkelt och smidigt in hemifrån. Väskorna lämnar du in vid bagageinlämningen som är skyltad med Baggage-Drop.

Förboka din sittplats här.

Vad kostar incheckat bagage?

Kontakta din researrangör för priser på incheckat bagage.

Bagage kan köpas till på flygplatsen, men då mot en högre kostnad.

Läs mer om bagage.

Hur checkar jag in min sportutrustning?

Vill du ta med dig egen golfbag, egen cykel eller surfbräda etc måste du checka in det.

Här kan du läsa mer om vad som gäller och hur du checkar in din sportutrustning.

Vad får jag ta med i handbagaget?

Det är tillåtet att ha med en begränsad mängt med vätska. Varje behållare får max innehålla 100 ml. Tillåten mängd vätska ska förvaras i sin behållare (t ex flaska eller burk) i en genomskinlig återförslutningsbar påse som inte är större än max 1 liter. Denna ska sedan visas upp i Securitykontrollen. För vidare information gällande EU-regler och förbjuden föremål se Bagageinformation.

Flyga med barn

Att flyga med barn under 2 år?

Barn under 2 år ska sitta i en vuxens knä under flygresan. Egen barnstol eller babysits kan medtas och den måste vara placerad i ett eget säte som då bokas genom researrangören. Den maximala storleken på en babysits är: längd 65 cm, höjd 45 cm. Det är inte tillåtet för en vuxen passagerare att ha en babystol i knät.

Reser du med fler än ett barn under 2 år vill vi göra dig uppmärksam på att det endast får sitta ett barn mellan 0-2 år per sätesrad.

Vänligen kontakta din researrangör om du vill boka ett extra säte för ditt spädbarn.

Kan jag boka en babyvagga?

Ja, på de flesta av våra flyg kan babyvagga bokas. Babyvagga finns på följande platser: 1A, 1B, 2E och 2F. Barnet får väga högst 10 kg och får inte vara över 70 cm långt.

Vill du boka plats med babyvagga kan du göra det här.

Vilka bagageregler gäller för barn?

Bagage – barn under 2 år

Barn under 2 år får kostnadsfritt checka in 10 kg eget bagage och en hopfällbar barnvagn. Barnvagn ska paketeras i en godkänd plastpåse för transport som finns att köpa på flygplatsen. Observera att barn under 2 år inte får ta med eget handbagage. Barnstol kan packas i samma emballage som barnvagn. (se mer om att checka in barnvagn längre ner på sidan.)

Bagage – barn 2-11 år

Barn 2-11 år har samma bagageregler och tillåten maxvikt som vuxna passagerare och vill du checka in ett bagage eller barnvagn för barn över 2 år måste du köpa till bagage. Vill du ta med en barnvagn till ett barn över 2 år räknas barnvagnen in i den tillåtna maxvikten. Vill du checka in en barnstol till barn 2-11 år räknas även den in i den tillåtna maxvikten.

Barnvagnar

Barnvagnar skadas lätt och ska därför emballeras. Ta eventuellt av hjul och annat som lätt kan ta skada. Särskilda barnvagnspåsar finns att köpa på flygplatsen. Spara påsen även till hemresan, de finns sällan att tillgå på resmålens flygplatser. Tänk på att vagnen transporteras i flygets lastrum tillsammans med övrigt bagage.

Vilka barnmenyer finns ombord?

För våra små passagerare

Mat ska vara roligt, och det är något vi har tänkt lite extra på när de gäller menyn för våra små passagerare. För de yngre (2-11 år) finns en alldeles egen komponerad meny med barnsligt goda favoriter. Kabinpersonalen serverar alltid barnen först, så att de vuxna ska kunna hjälpa till utan att deras egen mat svalnar. Kabinpersonalen ser dessutom till att värma medhavd barnmat till de allra minsta. För att göra flygupplevelsen lite extra speciell finns menyn Surprise Meal där det ingår en rolig leksak som överraskning.

Utresa

En favorit med lasagnette och apelsinjuice, smör, kex och mjukost. Minimuffins med smarties att avrunda måltiden med.

Hemresa

Köttbullar i gräddsås med potatismos, broccoli och minimorötter. Smör, bröd och mjukost. Choco chip cookie till efterrätt.

Barn 0-2 år

För de allra yngsta finns det också möjlighet att beställa mat. Maten som serveras består av samma meny som serveras till barn 2-11 år.

Jag är gravid, får jag flyga med Novair?

Det är inga problem att flyga när du är gravid. Vissa regler gäller dock beroende på hur långt du ska resa och hur lång tid det är kvar till barnets födsel.

Här kan du läsa mer om vad som gäller för gravida.

Kontakt

Nova Airlines AB
Box 454 39
SE-104 31 Stockholm
Sverige

Email

[email protected]

Telefon

+46 8 420 025 60

Måndag – Fredag

kl. 09.00-15.00

Levde resan inte upp till dina förväntningar? 

Vi arbetar aktivt för att förbättra vår service och verksamhet och tar gärna emot dina synpunkter. Kontakta kundservice så ska vi försöka hjälpa till!

Byline

Bilder på Novair.se kommer i första hand från följande fotografer::

Oliver Granö
Mikaela Lindholm
Helena Bevengut-Lasson
Gustav Kaiser
Med bidrag från fotografer i samarbete med unsplash.com